COLEGIUL NAŢIONAL

GHEORGHE VRĂNCEANU

OCT 20
BacăuMUN revine în octombrie cu cea de-a treia ediție

BacăuMun a debutat în anul 2015, ca un nou mod de formare alternativă pentru adolescenții din întreaga țară. Inițiativa a aparținut unor tineri de la Colegiul Național,,Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, care au pus bazele acestui proiect devenit ulterior o tradiție. BacăuMUN revine anul acesta în perioada 20-22 octombrie 2017, la Colegiul Tehnic de Telecomunicații "N.V.Karpen", cu noi suprize pentru participanți.

BacăuMUN este o conferință Model United Nations, o simulare academică a dezbaterilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.), în limba engleză. Elevii sunt astfel puși la curent cu evenimentele, problemele și crizele mondiale, iar miza este căutarea de soluții pentru rezolvarea acestora. Foarte interesantă este posibilitatea ca fiecare elev să reprezinte o anumită țară, prezentându-i astfel interesele în cadrul conferinței.Delegații sunt împărțiți în 4 comitete: Human Rights (Drepturile omului), Political (Politic), ECOSOC (Economic-Social) și Security (Securitate).

Cea de-a treia ediție vine în întâmpinarea participanților cu o nouă echipă organizatorică, care aduce un spirit nou, spune Armand Pleșca, Secretary General BacauMUN 2017. Îndrumați de doamna profesoară de limba engleză Diana Popa, ei vor duce mai departe plăcerea de a organiza și de a fi delegat într-o conferință MUN.

Echipa Organizatorică

Inițiatorii sunt acum studenți, iar moștenirea BacăuMUN a fost preluată de liceenii formați în primele ediții. Armand ne povește că ’BacăuMUN a fost la început un șoc pentru mine. Mă așteptam să nu fiu familiar cu procedurile, dar aș fi vrut măcar să înțeleg programul și cum funcționează exact conferința. Totuși, am depășit momentul și au urmat trei zile în care urmăream dezbaterea, scriam discursuri, însă eram încă prea copleșit de emoții ca să merg în față să vorbesc. După doi ani, pot spune că am prins experiență participând la mai multe MUN-uri și sunt bucuros că am oportunitatea să vorbesc acum din interior. BacăuMUN a fost pentru mine impulsul de care aveam nevoie ca să descopăr mai multe activități care m-au ajutat enorm să-mi dezvolt abilitățile. Poate fi un deschizător de drumuri pentru absolut oricine. Singura condiție este să ai curaj și încredere”.

Elena Câdă, DeputySecretary General,ne spune exact cum se va desfășura ediția de anul acesta: „Participanții se vor putea înscrie printr-un formular și ne vom ocupa ca BacăuMUN să ajungă în atenția tuturor. Delegații vor avea parte de o pregătire pentru a-i familiariza cu structura conferinței și pentru a caştiga încrederea în sine necesară în debate. Știm sigur că pentru unii, printre care mă număr și eu, ceea ce se simte la un MUN este comparabil cu niște experiențe extreme.”

Cât despre noutățile din acest an, Elena și întrega echipă promit: "participanți noi, perspective diferite, un comitet în plus față de anii trecuți, un ziar mult mai complet, thoughtprovokingtopics, mockdebates: degustarea a ceea ce va însemna cea de-a treia ediție BacăuMUN. Vă așteptăm la conferință pentru întregul dish”.

Liceenii doritori să participe la o activitate care să le stimuleze empatia, abilitatea de a dezbate și a argumenta și interesul pentru cunoaștere, sunt așteptați la noua ediție BacăuMUN! Puteți urmări BacăuMUN pe pagina de facebook www.facebook.ro/bacaumun și pe site-ul www.bacaumun.org.

Diana Zmeu, eleva la clasa a XII-a G, 2017, Colegiul Național "Gheorghe Vrănceanu"