COLEGIUL NAŢIONAL

GHEORGHE VRĂNCEANU

Administratorii site-ului oficial al Colegiului Național "Gheorghe Vrănceanu", Bacău

Istoricul site-ului oficial al Colegiului Național "Gheorghe Vrănceanu", Bacău

Ideea creării unui nou site oficial al Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, www.cnvranceanu.ro a pornit de la nevoia de a avea un site complet funcțional, de tip instituțional, care să reprezinte colegiul nostru.

La realizarea acestui site, au lucrat patru elevi, împărțiți în două grupe: Benchia Mădălin și Coteanu Sebastian (clasa a 12 a F), participanți la fluxul 1 și Morărașu Miruna și Sandu Ioana (clasa a 10 a E), participanți la fluxul 2 al proiectului Erasmus+ ”Formare inițială de calitate prin mobilitate – design și programare web” 2014-1-RO01-KA102-000956, al cărui beneficiar este colegiul nostru. Această împărțire ne-a ușurat munca, o grupă fiind responsabilă de crearea paginilor componente pentru ecrane widescreen iar cealaltă grupă fiind responsabilă de responsivitatea sitului. În crearea site-ului am fost coordonati și sprijiniți de tutorele nostru de practică, d-l Ricardo Magalhães, senior web developer al firmei de primire unde am realizat stagiile de practică din cadrul proiectului, precum și de doamnele profesoare: Popa Diana, Chelba Maria și Mărgineanu Lăcrămioara.

Construcția acestuia a presupus mai multe etape: analiza preliminară, crearea structurii sitului, organizarea informației, machetarea și programarea paginilor web în HTML, CSS, Javascript și PHP, testarea site-ului și publicarea pe internet. Cel mai important lucru pe care l-am stabilit a fost faptul că site-ul trebuie să aibă o interfață cât mai simplă, pentru a pune în valoare conținutul și a-l expune utilizatorului într-un mod plăcut. Drept urmare, se poate observa cu ușurință cum au fost puse în evidență caracteristicile unui site instituțional - simplitatea și claritatea. Între pagina „Acasă” și celelalte pagini nu există diferențe majore, aspect ce are legătură cu un principiu al web-design-ului, unitatea. Totodată, situl nostru este responsive, un alt principiu în web-design ce face referire la disponibilitatea unui website de a-și adapta dimensiunea în funcție de dispozitivul de pe care este accesat. Pe lângă scopul estetic, interfața grafică simplă, ușurează accesul utilizatorilor la toate secțiunile site-ului și permite încărcarea rapidă a tuturor elementelor grafice.

Site-ul a fost publicat, pe data de 1 martie 2016, acesta strângând aprecieri atât în rândul elevilor noștri, cât și în rândul profesorilor. Site-ul a avut atât un impact pozitiv asupra utilizatorilor, cât și asupra creatorilor, deoarece în perioada de concepere si creare a sitului, aceștia și-au dezvoltat spiritul de echipă, abilitățile de comunicare cu posibili clienți și modul de analiză a unor oportunități. Sustenabilitatea dezvoltării și adminstrării site-ului se va realiza prin cooptarea în echipa de adminstrare a elevilor din clasele mai mici și inițierea lor în cadrul clubului de IT și WEB design al colegiului.