COLEGIUL NAŢIONAL

GHEORGHE VRĂNCEANU

Laboratorul 3D

1. Descrierea pe scurt a proiectului:

Colegiul nostru este beneficiarul unei finanțări din partea fondului național Științescu, pentru proiectul Laboratorul 3D, coordonat de doamna profesoară Marinela Bușteagă,din echipa de proiect făcând parte și doamna profesoară Cristina Andrei.

Am plecat de la nevoia de a dezvolta abilitatile practice ale elevilor, de a-i face să folosească gândirea critică și rezolvarea problemelor, de a crea flexibilitate și adaptabilitate în modul lor de a gândi și acționa și nu în ultimul rând de a le dezvolta curiozitatea și imaginația.

Folosind activități de tip “do-it-yourself” și educație non-formală, ne-am propus sa înființăm Laboratorul 3D (Descoperă-Dezvoltă-Deprinde), un cadru în care elevii să folosească creioane 3D pentru a construi obiecte ce vor deveni materiale și mijloace didactice pentru orele de geometrie, chimie și fizică; obiecte decorative și o machetă a foișorului din curtea școlii (propunere de amenajare).

La început învățarea va fi dirijată și se va realiza cu ajutorul șabloanelor până când elevii vor stăpâni tehnica. Se vor aplica concepte de știință și matematică la elaborarea planurilor și proiectelor care abordează problemele din lumea reală.

Concret, vom înființa în cadrul Clubului de Științe, format la precedentul proiect Științescu, Laboratorul 3D, care constă din 5 ateliere:

-Atelierul de geometrie, care crează corpuri geometrice - viitoare mijloace didactice

-Atelierul de chimie, care crează structuri și lanțuri moleculare

-Atelierul de fizică, care va face mecanisme funcționale pentru fizică

-Atelierul de artă decorativă, care face jucării,bijuterii și obiecte decorative

-Atelierul de arhitectură, care va face macheta foișorului ce urmează a fi amenajat.

2. Cui se adresează

Elevii eligibili pentru acest proiect sunt cei din clasele a 8-a, a 9-a și a 10-a de la C. N. „Gh. Vranceanu”, care vor activa în cadrul celor 5 ateliere, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, profesori de matematică, chimie și fizică.

3. Perioada de desfășurare: noiembrie 2017-iunie 2018.