COLEGIUL NAŢIONAL

GHEORGHE VRĂNCEANU

MAY 9
Ziua Europei 2018 - Workshop interactiv -„Oportunități de Studiu, Călătorie, Muncă și Voluntariat în Europa"

Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău a sărbătorit Ziua Europei, o celebrare anuală a păcii și unității, pe 9 mai 2018, împreună cu Centrul de Informare Europe Direct, Bacău. Sesiunea de workshop interactiv cu tema Oportunități SCMV în Europa, a fost găzduită de una dintre cele mai active promotoare a oportunităților de formare profesională VET prin programul Erasmus+ în rândul liceenilor, doamna profesoară Diana Popa.

Echipa CIED Bacău, reprezentată de dna lect. univ. dr. Nadia-Nicoleta Morărașu, a avut ocazia să probeze încă o dată validitatea dictonului sub care funcționează Uniunea Europeană –unitate în diversitate. Prezentarea a debutat cu oferirea de informații despre Centrul de Informare Europe Direct, ce are rolul de a ajuta elevii să ințeleagă valorile Uniunii Europene, procesul de integrare, modul de funcţionare al instituţiilor europene şi al Uniunii Europene, politicile europene, sursele de finanţare şi demersurile de implicare activă a cetăţenilor europeni în conturarea unui viitor mai bun.

Deși formatul workshop-ului a fost similar celui desfășurat în alte două licee băcăuane, constituind elementul de unitate, diversitatea s-a manifestat în răspunsurile oferite de elevii participanți invitați să decodeze acronimul SCMV: Studiu, Călătorie, Muncă și Voluntariat în Uniunea Europeană. Elevii vrănceni au aflat că în spatele #DiscoverEU pot descoperi oportunități care le permit tinerilor ce au împlinit 18 ani să călătorească în cele 28 de țări ale Uniunii Europene, în urma unui proces de selecție.

Voluntarii ESN Bacău, reprezentați prin Gabriel-Ștefan Necoară și Vlad Cotruță, i-au convins pe cei peste 40 de elevi din clasele 9-11 de faptul că nu ar trebui să rateze oportunitatea unei mobilități Erasmus+ pentru studiu sau practică atunci când vor fi, la rândul lor, studenți. Mobilitățile pot avea loc într-una dintre cele 33 de țări participante la programul Erasmus+, în una din cele aproximativ 70 de universități partenere. Astfel, studenților le este oferită oportunitatea de a studia un semestru sau chiar un an într-o țară europeana. Pentru a participa, un student trebuie să realizeze un portofoliu de înscriere și să treacă prin probe de evaluare specifice. Gabi a încurajat liceenii să primească o astfel de provocare, el însuși fiind beneficiarul unei burse Erasmus+ de studiu în Portugalia, iar Vlad în Finlanda. Amândoi au împărtășit elevilor din experiențele lor, din care a reieși faptul că mobilitatea este o excelentă ocazie pentru dezvoltare personală, experimentarea unor noi tehnici de învățare și viața într-o țară cu o cultură total diferită . „Toate aceste oportunități pot fi trăite prin astfel de proiecte”, a afirmat Gabi.

Elevii Vrănceni, beneficiari la rândul lor de mobilități de formare inițială prin programul Eramus + (prin proiectele „SMART IT” NR 2016-RO 01-KA102-023670 și „Formare Iniţială De Calitate Prin Mobilitate - Design și Programare Web” 2014-1-RO01-KA102-000956, derulate în cadrul colegiului), au împărtășit din impresiile lor legate de experiența de a lucra într-o firmă IT din Spania, Portugalia sau Cipru timp de trei săptămâni, pentru dezvoltarea de compentențe de web design, programare și realizare de tutoriale. Tradiția mobilităților de formare prin stagii de practica IT în tări europene va continua prin implementarea Proiectului Erasmus+ Început de Cariera IT, 2017-1-RO01-KA102-036700, aflat in derulare în acest an, în cadrul caruia 64 de elevi din 4 licee vor beneficia de stagii de practică în web design în Valencia, Spania, Paphos, Cipru și Braga, Portugalia.

Diana Neguriţă și Diana Păduraru, eleve în clasa a X-a D a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău