COLEGIUL NATIONAL

GHEORGHE VRANCEANU

Evenimente Proiecte

2BSafe


Cum mare parte din comunicarea din zilelel noastre se face online, folosind telefoane, calculatoare pe rețele sociale, este vital ca fiecare să cunoască niște reguli de bază pentru comunicare în siguranță on-line. De asemenea, datorită accesibilității internetului, fenomenele de bullying și discriminare au atins dimensiuni uriașe și sunt din ce în ce mai complexe. Credem că oamenii ar trebui să știe cum să reacționeze în caz de bullying, să protejeze pe alții și să-l limiteze pe cât posibil. Vrem să contribuim la educarea oamenilor pe acest subiect și să creăm instrumente care să poată fi folosite și de alții, interesați, combinând experiența a 5 școli din toate zonele Europei. Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău este coordonatorul proiectului Erasmus+, partenerii fiind școli din Finlanda, Luxemburg, Macedonia și Spania. Numărul proiectului este 2019-1-RO01-KA229-063113_1, „2Bsafe(Browsing and Bullying Safe)” și valoarea totală este de 159036 euro, colegiului revenind 36385 euro.

Obiectivele proiectului sunt:

 • conștientizarea fenomenelor de discriminare și bullying
 • crearea unui grup de suport pentru victimele discriminării și categoriile dezavantajate
 • îmbunătățirea abilităților de comunicare și lingvistice ale participanților
 • educarea despre cum să reacționezi în caz de bullying, cum să recunoști știrile false, cum să folosești în sigutanță platformele sociale și comunicarea on-line
 • crearea unor materiale care vor putea fi folosite de alte școli și comunități pentru a limita efectele știrilor false și discriminării
 • îmbunătățirea abilităților lingvistice ale profesorilor, abilităților de lucru în echipă și pe cele de IT pentru profesori și elevi
 • promovarea înțelegerii diferitelor moșteniri culturale

Participanții vor fi:

Elevi:20 elevi din fiecare școală (dintre care 20 vor participa la întâlniri internationale), adica 150 elevi în total; mai mult de 600 elevi vor participa la activitățile de diseminare și 4500 vor benficia de rezultatele proiectului.

Profesori:4 profesori din fiecare școală, un total de 20 profesori. Grupul țintă va fi format din toți profesorii celor 5 școli, aproximativ 250 cadre didactice.

Părinți:aproximativ 60 părinți din fiecare școală, cam 300 persoane, implicate în gazduire și activități de diseminare.

Reprezentanți ai comunității locale, oficialițăți: 6-10 din fiecare țară, care vor participa la faza de implementare a proiectului, în conferințele din întâlnirile internaționale și ca sponsori.

Așa cum arată titlul, avem 2 subiecte: 2B Safe, adica Safe Browsing (comunicare on line în siguranță) și Bullying Safe. Vom face 2 grupuri care se vor ax ape cele 2 direcții ale proiectului:

 • grupul B1, care se va ocupa de parte de comunicare (reguli pentru comunicare în siguranță, cum să faci un profil în rețelele sociale, fake news și cum influențează viața noastră)
 • grupul B2, care se va ocupa de direcția anti-bullying și discriminare (va crea și va prezenta o piesă de teatru pe acest subiect într-un festival de teatru, va crea un grup de support pentru victimele discriminării și bullyingului, va face un set de reguli despre cum să reacționezi în caz de hărțuire sau discriminare).

Puncte de referință ale proiectului: 5 întâlniri internationale, în care echipele vor lucra împreună, își vor prezenta munca, vor decide asupra rezultatelor și produselor finale, vor crea relații și își vor dezvolta abilitățile de comunicare, lucru în echipă și lingvistice.

În afara activităților generale (management, diseminare), fiecare grup va avea agenda proprie:

 • B1: Cum să faci un cont pe platforme sociale, Decalogul comunicării în siguranță, modul în care știrile false influențează viața-filme scurte, expoziție și OER pe eTwinning; Decalogul detectării și protejării de știri false
 • B2: workshopuri în care se alege un tip de bullying și se abordează într-o piesă de teatru, cu scenariu scris de elevi, care va fi prezentată într-un festival și în întâlniri internaționale, campanie pentru conștientizarea fenomenelor de bullying și discriminare, crearea unui grup suport pentru victime, Decalogul Stop bullying

Rezultate:

 • Un proiect pe eTwinning
 • Îmbunătățirea conștientizării fenomenului de bullying
 • Îmbunătățirea cunoștințelor despre cum să reacționezi și să limitezi fenomenele de bullying sau discriminare
 • Să știi cum să recunoști știrile false și o expoziție (Fake news in...)
 • Un video pe tema bullying
 • Un video pe tema: comunicare în siguranță
 • Decalogul comunicării în siguranță
 • Decalog Stop Bullying

Impact:

 • școlile vor oferi un mediu mai atractiv și mai sigur
 • participanții vor avea cunoștințe despre navigare în siguranță pe internet și despre cum sa evite bullyingul
 • școlile vor oferi materiale care vor îmbunătăți capacitatea de a recunoaște și de a limita efectele știrilor false

Credem că rezultatele proiectului nostru vor fi benefice unei largi categorii de oameni, fiecare având nevoie de niște cunoștințe de bază care să-i asigure siguranța în mediul on-line și nu numai. Rezultatele vor fi disponibile liber pe platformle de diseminare ale proiectelor Erasmus, pe site-urile școlilor implicate și pe eTwinning.

Echipa de proiect a colegiului nostru este formată din profesorii:

 1. Andrei Cristina Elena-coordonator
 2. Andrei Gabriel-responsabil diseminare
 3. Secită Neli-coordonator grup B1
 4. Merticaru Claudia-coordonator grup B2
 5. Costraș Luminița-responsabil colectare și prelucrare date
 6. Egarmin Ana-Maria-responsabil comunicare

Participanti vor fi 20 de elevi vor participa la 2BSafe. Elevii vor participa la întâlniri internaționale, selectați din clasele 9-11 (elevi din clasele de matematică-informatică), după criterii specifice anunțate la începutul procesului de selecție.


Cerere 2BSafe
Acord parental 2BSafe
Anunt selectie 2BSafe

În perioada 8-14 decembrie, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău a fost gazda primei adunări internaționale din cadrul proiectului Erasmus+ „2Bsafe(Browsing and Bullying Safe)” numărul 2019-1-RO01-KA229-063113_1 pe care îl coordonează. Acest proiect este finanțat de către Comisia Europeană și are o valoare totală de 159.036 euro din care colegiului băcăuan îi revin 36.385 euro. El se va desfășura pe o perioadă de doi ani, între 2019 si 2021.

La acest proiect participă școli din Finlanda, Luxemburg, Macedonia de Nord și Spania. Câteva dintre obiectivele sale sunt: conștientizarea fenomenelor de discriminare și bullying; educarea despre cum trebuie reacționat în caz de bullying, cum se recunosc știrile false, cum se folosesc în siguranță platformele sociale, comunicarea on-line și crearea unui grup de suport pentru victimele discriminării și categoriile dezavantajate. Activitatea 2Bsafe se desfășoară pe 2 direcții: Safe Browsing și Bullying Safe. Participanții implicați în Safe Browsing se ocupă de partea de comunicare: compun reguli de comunicare în siguranță, explică cum trebuie făcut un profil pe rețelele de socializare, dar abordează și fenomenul de fake news și impactul social al acestuia. În același timp, cei din cadrul Bullying Safe se ocupă de direcția anti-bullying si discriminare: vor crea și vor prezenta o piesă de teatru pe acest subiect într-un festival de teatru, vor face un set de reguli despre cum se reacționează în caz de hărțuire sau discriminare și vor crea un grup de suport pentru victimele bullyingului și discriminării.

Prima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc la Bacău, unde pe parcursul a cinci zile peste 50 de elevi si profesori români și străini deopotrivă au luat parte la activități si workshopuri legate de scopul 2Bsafe. Astfel, participanții au devenit conștienți de felul în care fenomenul de bullying se manifestă în diferite medii, de efectele dăunătoare ale acestuia și de metodele utilizate pentru a-l combate. Totodată, s-a discutat despre identificarea unei știri false și despre ce trebuie făcut în momentul în care o știre de acest fel este întâlnită. În același timp, reuniunea din Bacău a constituit un schimb intercultural în care participanții au avut ocazia de a intra in contact cu alte mentalități, comportamente și viziuni decât cele cu care erau obișnuiți. Pentru oaspeți, Bacău si România s-au dovedit a fi surprinzătoare atât prin ospitalitatea românilor cât și prin frumusețea țării și a orașului. Mai jos, sunt câteva dintre impresiile celor care au fost aici, care ne-au văzut așa cum suntem și pe care ne bucurăm că i-am avut ca oaspeți.

„Când am aflat că voi veni in România, am fost încântat deoarece mi s-a oferit ocazia să vizitez această țară. Oamenii sunt drăguți, iar orașul este frumos.”

„Nu credeam că oamenii vor fi atât de amabili, chiar nu ne așteptam la asta. De asemenea, nu am fi zis ca țara va fi atât de frumoasă și traiul oamenilor atât de indestulat. Ne-a plăcut foarte mult arhitectura orașului si felul în care este decorat pentru Crăciun. Vizita în România a fost o experiență uimitoare pe care o vom repeta cu sigurantă.”

„Dacă le-aș putea transmite ceva romanilor, le-aș spune să lase deoparte negativismul și să fie mai mândri de țara lor care este un loc foarte frumos.”